Svarthåla

Av Hugo Frank Wathne (1988)

Om kunstverket

Siden 1988 har kunstverket "Svarthåla"* preget inngangsfasaden til kommunehuset i Randaberg.
Kunstverket er laget av Stavanger-kunstneren Hugo Frank Wathne. Kunstverket er utført i ulike typer stein, blant annet e granitt, serpentinstein, marmor og Larvikitt.
Dette er hva kunstneren selv sier om verket: Jeg har valgt å fremme en utsmykking som har historiske røtter i Randaberg - fra huleboerne, som jeg kaller "Svarthåla". Her har jeg villet trekke fram tidsaspektet sett innenfra med den silhuetten håla har ut mot lyset, og en alltid ny vår symbolisert i epleblomster i vårsola. Det er også gjort forsøk på å fremme en så klar og enkel komposisjon som mulig i et sterkt abstrahert billedspråk.
Format: Jeg har valgt å ta i bruk hele betongveggen ved hovedinngangen for at
utsmykkingen skal kunne sees såvel på avstand som ved nærhet.

Hugo Frank Wathne (født 1932 i Stavanger) er billedhugger og sønn av maleren Frank Wathne. HFW er utdannet fra Statens håndverksog kunstindustrihøgskole 1950-54, Statens kunstakademi 1954-57 og fra Kunstakademiet i København og Academie de la Grande Chaumiere, Paris. Han debuterte på Høstutstillingen i 1957.
Hans første offentlige arbeid var i Johannesparken i Stavanger. Blant hans arbeider kan nevnes minnesøyle over Jens Zetlitz 1999, monument over Arne Garborg ved Knudaheio 2001 og Oljearbeidermonumentet i Stavanger 2002. Wathne arbeider både figurativt og nonfigurativt. Han fikk Stavanger Aftenblads kulturpris i 1977 og Ingeborg og Per
Palle Storms ærespris i 2009.

Relaterte artikler