Steinaldermannen

Av Arne Durban (1989)

Om kunstverket

Steinaldermannen er reist til minne om at de tidligste far etter mennesker er funnet i Svarthola (Vistehola), ikke langt fra Randaberg sentrum. Minnesmerket er et oppdrag, gitt av Randaberg kommunestyre, til billedhugger Arne Durban.

  • Han levde under andre livsbetingelser, sa kunstneren Arne Durban, om skulpturen under avdukingsseremonien.
    • Med jakten og fisket som eneste muligheter, måtte han virkelig sloss for å opprettholde livet for seg og sine. Livskampen preger derfor hans magre, men kraftige skikkelse. Han står og speider ut i en hard verden, vel vitende om at det er hans krefter og hans mot som avgjør framtida.Sokkelen som skulpturen står på, er laga av stein frå Randaberg.

Arne Durban (1912 - 1993) utdannet seg opprinnelig til møbeltegner ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Han debuterte på Høstutstillingen i 1933 med et barnehode i kleberstein, samt et portrett av direktør Lorentz Vogts hustru i bronse. Samme høst ble han opptatt som elev ved Kunstakademiet under professor Wilhelm Rasmussen. Durban arbeidet hovedsakelig i bronse. Hans produksjon var meget stor og består i første rekke av intimskulpturer, statuetter og interiørskulpturer. Han er særlig kjent for sine kvinne- og barnefremstillinger. Durban har utsmykninger og verk i en lang rekke offentlige samlinger. Over hovedinngangen til Namsos kirke finnes et stort bronserelieff utført av Durban i 1959. (Kilde: Aaserud, Anne: Arne Durban i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 1. desember 2021 fra https://nkl.snl.no/Arne_Durban)

Om avdukningen av momumentet, les: https://spark.adobe.com/page/8ZmnFpzkxdRiP/

Arne Durban

Les mer...

Relaterte artikler